Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Τα ηχητικά ιστορικά ντοκυμαντέρ του Κάρτερ...

  Ο Γιώργος Ν. Κάρτερ (1928-2012) ήταν Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής και δημοσιογράφος, από τους πρωτεργάτες στο Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση. Σπούδασε ζωγραφική και θέατρο, εργάστηκε από το 1949 στο ραδιόφωνο, και από το 1965 στην τηλεόραση με την έναρξη της λειτουργίας της. Έγραψε κριτική για το θέατρο και την τηλεόραση, αλλά και πολλές μελέτες πάνω στα μέσα επικοινωνίας, για αυτό και θεωρείται από τους πρώτους θεωρητικούς αυτών. Ήταν από τους ελάχιστους που ασχολήθηκαν με το ηχητικό ντοκυμαντέρ στη χώρα μας, ιστορικό και λογοτεχνικό, και επιμελήθηκε αρκετές κυκλοφορίες δίσκων 33 στροφών.

  Το 1967 κυκλοφόρησε από την Odeon, το πρώτο του ηχητικό ντοκυμαντέρ με τίτλο "Ο μεγάλος πόλεμος 1939-1946"και κωδικό OMCG 40. Τον δίσκο ανοίγει ο Μάνος Κατράκης, αφηγητής των γεγονότων είναι ο ίδιος ο Κάρτερ, ενώ συμμετέχουν η Βίκυ Καρέλλη και ο Μάρνης Σκουντριδάκης,. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Μιχάλης Βελούδιος.  " Ο Κάρτερ συνέλεξε το πολύτιμο υλικό του διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα στο εξωτερικό. Επισκέφθηκε φωνοθήκες, συνομίλησε με ρεπόρτερ, που φωνογράφησαν πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους τα ηχητικά γεγονότα, ανέτρεξε σε εκατοντάδες ραδιοφωνικά στούντιο και άκουσε αμέτρητες φωνοταινίες. Το υλικό του Γιώργου Κάρτερ είναι αναλλοίωτο, αυθεντικό. Είναι η ίδια η ιστορία..."(οπισθόφυλλο). Η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται μέσα από τις φωνές των πρωταγωνιστών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με χρονολογική και ιστορική σειρά των ηχογραφήσεων. Μεταξύ άλλων ακούγονται οι Χίτλερ, Τσόρτσιλ, Μουσολίνι, Χίμλερ, Ρούσβελτ, Στάλιν, Αϊζενχάουερ, Παλαμάς, Τρούμαν, Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, Πάπας Παύλος ΣΤ΄. Ακούγεται τέλος ηχητικό ντοκουμέντο του αρχιεκφωνητή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, Κ. Σταυρόπουλου, την μέρα που οι Γερμανοί στρατιώτες έμπαιναν στην Αθήνα ..."Προσοχή! Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μη τον ακούτε. Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων"   Το 1975 κυκλοφόρησε ο δίσκος "7 χρόνια δικτατορία", από την Documentary Records, σε αφήγηση, μοντάζ, ρεπορτάζ και κείμενα του Κάρτερ. Το χαρακτικό του εμπροσθόφυλλου είναι του ζωγράφου Τάσου Χατζή. Ακούγονται οι φωνές των Κόλλια, Παπαδόπουλου, Κανελλόπουλου, Παττακού, Παπανδρέου, Θεοδωράκη, Συνοδινού, Σεφέρη, Μακάριου, Μαρκεζίνη, Καραμανλή και πολλά ακόμα ντοκουμέντα από ραδιοφωνικούς σταθμούς της εποχής.

 "Κύριε, βοήθα να θυμόμαστε
πως έγινε τούτο το φονικό, 
την αρπαγή, το δόλο την ιδιοτέλεια, 
το στέγνωμα της αγάπης, 
Κύριε βοήθα να το ξεριζώσουμε..." Γ. Σεφέρης.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ...
για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος" Οδ. Ελύτης. (από το οπισθόφυλλο)


  Σε συνεργασία με τον Φρέντυ Γερμανό, κυκλοφορεί το 1976 ο δίσκος "Ο 20ός αιώνας αρχίζει", από την Minos με κωδικό MSM 287. Μπελ Επόκ, ο δρόμος για τον σοσιαλισμό, τέχνες κι επιστήμες, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Οκτωβριανή επανάσταση, είναι τα θέματα που παρουσιάζουν οι δύο δημοσιογράφοι, μέσα από τις φωνές των Έντισον, Αϊνστάιν, Ράινχαρτ, Παλαμά, Βενιζέλου, Κοτοπούλης, Βεάκη, Λένιν, Τολστόι, Σω, Χίτλερ, Γκόρκυ, Μπερνάρ και άλλων.  Το επόμενο ηχητικό ρεπορτάζ του Κάρτερ, κυκλοφορεί το 1978, σε διπλό δίσκο, με τίτλο "Μεγάλες στιγμές του αιώνα μας - 75 χρόνια ιστορία", από την EMI-Columbia, με κωδικό 14C 152-70870/1Y. Ο δίσκος χωρίζεται σε οχτώ χρονικές περιόδους και ακούγονται οι:
-1900/1919 Μαρκόνι, Ντρέιφους, Ρούσβελτ, Βενιζέλος, Λένιν, Αυγέρης κ.α
-1920/1932 Σικελιανός, Μπρεχτ, Χίτλερ, Βενιζέλος, Καζαντζάκης, Βαλεντίνο, Χάρντινγκ κ.α
-1933/1939 Μουσολίνι, Χίτλερ, Κονδύλης, Μεταξάς, Φράνκο, Φρόιντ, Τσάμπερλεν κ.α
-1940/1942 Τσόρτσιλ, Ντε Γκολ, Σταυρόπουλος, Τολστόι, Στάλιν, Πεταίν, Φίλοφ κ.α.
-1943/1946 Δαμασκηνός, Κανελλόπουλος, Οπενχάιμερ, Ζούκοφ, Τσόρτσιλ, Γεώργιος Β' κ.α
-1947/1957 Τρούμαν, Φρειδερίκη, Γκάντι, Πλαστήρας, Παπάγος, Τίτο, Χο Τσι Μιν, Γρίβας κ.α.
-1958/1967 Μακάριος, Καραμανλής, Γκεβάρα, Γκαγκάριν, Κένεντι, Παπανδρέου, Γκλεν κ.α.
-1968/1975 Λούθερ Κινγκ, Μαύρος, Παπαδόπουλος, Τσάτσος, Ντεγιάννης, Αλιέντε κ.α.
     Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί μια έκδοση ντοκουμέντο για τα 50 χρόνια της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ήταν μέλος και πρόεδρος), με τίτλο "Φωνές της λογοτεχνίας μας", από την Minos με κωδικό MSM 548. Ακούγονται κατά σειρά οι φωνές των :
-Πλευρά Α: Παλαμάς, Καζαντζάκης, Σικελιανός, Βάρναλης, Αυγέρης, Γιοφύλλης, Ρώτας.
-Πλευρά Β: Σεφέρης, Παναγιωτόπουλος, Βενέζης, Μαυροειδή Παπαδάκη, Ζαμπαθάς, Μπούμη-Παπά, Τερζάκης.
  "Σκοπός αυτής της ηχητικής εργασίας, είναι να διαφυλάξει και να διασώσει τη φωνή - την πληρέστερη έκφραση της ανθρώπινης ύπαρξης - τη φωνή των δημιουργών της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Δεν επιχειρούμε εδώ , ούτε ιστορία να κάνουμε, ούτε αξιολόγηση..."(οπισθόφυλλο).

"Ύμνος των αιώνων" Κ. Παλαμάς

                
   Το 1985 κυκλοφορεί ένα ηχητικό αφιέρωμα του Κάρτερ και της Minos στην Έλλη Αλεξίου, με τίτλο "Φωνές της Λογοτεχνίας μας - 2". Το πορτρέτο στο εξώφυλλο είναι του ζωγράφου Πέτρου Ρούμπου, και μιλούν με την σειρά που ακούγονται οι Γιάννης Ρίτσος, Χαρίλαος Φλωράκης, Άλκης Αργυριάδης, Α. Τάσσος, Γιάννης Κάτρης και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
  Τέλος το 1987 ο Κάρτερ επιμελήθηκε το "Αφιέρωμα στον Μάνο Κατράκη" (Minos MSM 666), με ηχητικά αποσπάσματα του σπουδαίου ηθοποιού από θεατρικές παραστάσεις. Την αφήγηση κάνει ο Κάρτερ με την Βίκυ Καρέλλη και οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Παπακωνσταντίνου."Οι μοιραίοι" του Κώστα Βάρναλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου