Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Ο φυγάς... Μωραϊτόπουλος.

    Ο Νίκος Μωραϊτόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στην υποκριτική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ ασχολήθηκε με την μουσική, τραγουδώντας σε μπουάτ της συμπρωτεύουσας την δεκαετία του 70', πριν αποφασίσει να "φύγει" για την Στοκχόλμη. Εκεί συνέχισε τις μουσικές σπουδές του ενώ ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο και πηρε μέρος σε τοπικές μουσικές εκδηλώσεις. Το 1981, στους αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας του Χατζιδάκι, παίρνει μέρος με το δικό του τραγούδι "Ο φυγάς", που ερμηνεύει ο ίδιος. Την επόμενη χρονιά συμμετέχει πάλι, και κερδίζει το Βραβείο Μάνος Λοΐζος, με το τραγούδι "Μικρή Αλίκη", που ερμηνεύει ο Αρθούρος Αντενούτσι. Το 1986 κερδίζει το Α' Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Σαλονίκη μου" που ερμηνεύει ο ίδιος μαζί με τον Τίμων Μωραϊτόπουλο.


"Ο φυγάς" στους αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας 1981


    Το 1988 κυκλοφορεί το άλμπουμ "Ο φυγάς", στην δικιά του εταιρεία Nostos, με κωδικό SPR 458, Στον δίσκο συμμετέχουν ο Τίμων Μωραϊτόπουλος και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, και ηχογραφείται στο στούντιο Αγροτικό του Νίκου Παπάζογλου, εκτός από το ¨Σαλονίκη μου" που ηχογραφήθηκε στην Στοκχόλμη..Στο οπισθόφυλλο ο καλλιτέχνης γράφει : 

Τα τραγούδια αυτά τ' αφιερώνω στους απανταχού Έλληνες της διασποράς και στους φυγάδες, 
Παραμυθένια μου
Λαϊκή μπαλάντα κι έγνοια μου
Στα υγρά σου μάτια 
σε φιλώ
Κι αν φεύγω μίλια μακριά σου
'κει π'αγαπώ
ξαναγυρνώ... (η τελευταία στροφή από το τραγούδι του "Παραμυθένια μου")   Ένας δίσκος που δυστυχώς στις μέρες μας "γίνεται" επίκαιρος, με τα τραγούδια ο φυγάς και καιρός να του δίνω, να φέρνουν το ξενάκι, την μπαλάντα του μετανάστη και το αν οι στεναγμοί είχαν ρόδες (να τσουλάν αράδα τότε όλοι οι μετανάστες θάταν στην Ελλάδα)....

Μωραϊτόπουλος-Τσαλιγοπούλου στο "αν οι στεναγμοί είχαν ρόδες"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου