Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Τα δάκρυα της Πόλυς Πάνου και το λάθος...


 Ένας δίσκος της Πολυτίμης Κολιοπάνου, γνωστής μας ως Πόλυ Πάνου, από την εταιρεία Nina Records.  Η Nina Records ιδρύθηκε στην Αμερική και αργότερα άνοιξε παράρτημα και στην Ελλάδα. Τα χρόνια που η Πόλυ Πάνου ταξίδεψε στην Αμερική (1959 και μετά) για να τραγουδήσει σε νυχτερινά μαγαζιά μαζί με τον Γιάννη Τατασόπουλο στο Σικάγο και στην Νέα Υόρκη, υπέγραψε και συμβόλαιο με την Nina Records, με αποτέλεσμα κάποια 45άρια δισκάκια αλλά και αυτόν τον δίσκο στις 33 στροφές, με τίτλο Τα δάκρυα (Tears), και κωδικό L-94 (η ελληνική έκδοση LP-94). Ο δίσκος κυκλοφόρησε μάλλον το 1967 και δεν εμφανίζεται στις λίστες με την δισκογραφία της Πόλυς Πάνου (στο διαδίκτυο τουλάχιστον), αφού αυτές ξεκινάνε με τον δίσκο Πάμε σε κέντρα κοσμικά του 1968 πάλι από την Nina Records με κωδικό LP-98 (μεγαλύτερος αριθμητικά κωδικός οπότε και μεταγενέστερος).

  Περιέχει τραγούδια από 45άρια, όπως, Τα δάκρυα του Γιώργου Ζαμπέτα που είχε τραγουδήσει και η Βίκυ Μοσχολιού, Ο αλήτης μου του Στέλιου Πελαγίδη (πρώτου άντρα της και συνιδρυτή της εταιρείας Βεντέττα με τον Πάνο Γαβαλά το 1966), και άλλα γνωστών συνθετών όπως του Δημήτρη Ευσταθίου, του Στέλιου Ζαφειρίου. Το σημείωμα με λίγα λόγια για την Πόλυ Πάνου στο οπισθόφυλλο το υπογράφει ο Jim Plavoukos ως musical director of Nina Record Co. Το εξώφυλλο του δίσκου και η ετικέττα της αμερικάνικης έκδοσης φάινονται παρακάτω. 
   







Η ελληνική έκδοση του δίσκου όμως έφερε ένα ωραίο λάθος στο τύπωμα, Όπως φάινεται στις φωτογραφίες παρακάτω, διαβάζουμε Τδ-αακρυα (Tears), δηλαδή μια αλλαγή θέσης του δέλτα με το άλφα. Δύο ελληνικούς δίσκους που έχω δει, έχουν το ίδιο λάθος, δεν ξέρω αν διορθώθηκε και ξανατυπώθηκε. Πάντως είναι ένας δύσκολος δίσκος με ή χωρίς το λάθος, με ενδιαφέρον μουσικό και συλλεκτικό...









Οποιοδήποτε σχόλιο, προς συμπλήρωση του άρθρου ή προς διόρθωση του, ευπρόσδεκτο. Οι δίσκοι και οι φωτογραφίες αυτών, είναι από την ιδιωτική συλλογή μου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου