Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Το Αντίο του Σάκη Παπανικολάου...

   Ένας δίσκος που έπεσα πρόσφατα πάνω του, Το "Αντίο" του Σάκη Παπανικολάου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1979, από την Venus ( Venus-Tzina ΑΕΒΕ ), με κωδικό SV-17. Τα περισσότερα τραγούδια είναι γραμμένα από τον ίδιο, ενώ ενορχήστρωση έχει κάνει ο Χάρης Ανδρεάδης. Ο δίσκος αυτός έχει κυκλοφορήσει και στην Βουλγαρία! από την εταιρεία Balkanton, το 1980 με κωδικό BTA 10486, με περίπου ίδιο εξώφυλλο. 





   

   Τον τραγουδιστή-συνθέτη, με την όμορφη, μελωδική φωνή, τον γνώριζα από ένα 45άρι που έχω της Coronet, με κωδικό COR-015, που τραγουδάει το "Πάνω απ'όλα έχω τον Παναθηναικό", αλλά και ένα πραγματικά όμορφο τραγούδι που είχε γράψει και τραγούδησαν οι Dave Set το 1969, το "Όνειρο παλιό λησμονημένο", που αργότερα τραγούδησε και αυτός. Ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε αρκετές πληροφορίες για το καλλιτεχνικό του έργο, που ξεκινούν και σταματούν όμως πάνω κάτω, οι πιο σημαντικές, την διάρκεια της επταετίας της χούντας (κάποιος το συσχετίζει μάλιστα το γεγονός, δεν με ενδιαφέρει καθόλου)  :

- Εμφανίστηκε σε αρκετές ελληνικές ταινίες τραγουδώντας, όπως το 1967 στην γνωστή ταινία "Οι θαλασσιές οι χάντρες" με το "Φέρε μου την άνοιξη" του μεγάλου Μίμη Πλέσσα και στην ταινία Πειραιάς, ώρα 7:30 με το "Στον Πειραιά", το "Μια τσιγγάνα, δυο τσιγγάνες" και το "Μικρό στενό", το 1968 στην ταινία "Μείνε κοντά μου αγαπημένε" με το "Ένα τραγούδι θα σου θυμίσει" και "Του χωρισμού ο πόνος".




- Το 1966 είχε κυκλοφορήσει, από την Columbia, με την ορχήστρα του Σπύρου Πιπεράκη, τα τραγούδια "Είναι η νύχτα στα νερά της" και "Πρωί πρωί", που αργότερα τραγούδησε η Φλέρυ Νταντωνάκη σε δίσκο που κυκλοφόρησε το 1972 από την θυγατρική της Minos, την Margophone, έναν αξιόλογο και σπάνιο δίσκο (Φλέρυ δώδεκα τραγούδια του Γιώργου Ποταμιάνου).




- Τρίτο βραβείο το 1969 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το "Θα πάρω τ'άλλο τραίνο", που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Βεντέττα σε 45άρι, με ένα ωραίο ασπρόμαυρο picture sleeve.




- Εκτός από το 45άρι που προανέφερα με το "Πάνω απ'όλα έχω τον Παναθηναικό", έχει τραγουδήσει μετά την επιτυχία του Παναθηναικού στο Γουέμπλευ, το τραγούδι που γράφτηκε από τον παίχτη τότε του Παναθηναικού και ορθοπεδικό, τον Φραγκίσκο Σούρπη, πάνω στην μουσική του "Obladi oblada" των Beatles  "Το Θούριο του Γουέμπλεϋ", με το συγκρότημα της εποχής The Bunions, το 1971, και κυκλοφόρησε από την Margophone σε 45άρι με κωδικό MARGO 6012 (από την άλλη μεριά έχει το "Wanted by the law" των Idols). Έχει τραγουδήσει και το "Θεέ μου σε ευχαριστώ" (που μ' έχεις κάνει Παναθηναικό), οπότε δεν είναι δύσκολο να κατάλάβουμε ποια ομάδα υποστήριζε.





Οποιοδήποτε σχόλιο, προς συμπλήρωση του άρθρου ή προς διόρθωση του, ευπρόσδεκτο. Οι δίσκοι και οι φωτογραφίες αυτών, είναι από την ιδιωτική συλλογή μου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου