Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Καισαριανή...

    Ένας δίσκος που κυκλοφόρησε το 1975, πέρασε απαρατήρητος, και δύσκολα θα τον συναντήσει κάποιος σήμερα, καθώς και στο διαδίκτυο εκτός από ένα-δύο τραγούδια στο youtube, δεν υπάρχει καμία άλλη πληροφορία.

   Κυκλοφόρησε από την DORA RECORDS, με κωδικό DR 2001, τίτλο Καισαριανή, σε μουσική-ενορχήστρωση του Γιώργου Γεωργιάδη και ποίηση του Γιώργη Σιδέρη. Το εξώφυλλο είναι έργο του ζωγράφου Τάκη Σιδέρη, ενώ τραγουδούν ο Γιώργος Γεωργιάδης, η Μαρούσα και ο Γιώργος Κακίτσης με τη χορωδία του. 

   Ο Γιώργος Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς μικρασιάτες, μεγάλωσε στη Ν.Ιωνία. Εφοίτησε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με δασκάλους την Ουρανία Οικονομίδου και την Κρηνιώ Καλομοίρη. Τελείωσε τις σπουδές του στο Όρφειο Αθηνών με δάσκαλο τον Τάσσο Βεάκη. Είναι γνωστός από πολλά συνθετικά του έργα και από τις εκπομπές "Ποίησις και Μελωδία". Κατά καιρούς έδωσε στο εξωτερικό συναυλίες με συνθετικά έργα του πούχαν θέμα την λευτεριά και την Ειρήνη. Το τελευταίο έργο "Καισαριανή" είναι αυτό που ξέχωρα αγάπησε και έδωσε μέχρι τον σήμερα καλλίτερο εαυτό του δείχνοντας τις ανυπέρβλητες μουσικοσυνθετικές του ικανότητες. Ο Γιώργης Σιδέρης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1919 στη Μ. Ασία, πατρίδα του είναι η Σμύρνη. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και το διωγμό, η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1942 οργανώθηκε και πάλαιψε στις γραμμές των Εθνικοαπελευθερωτικών Οργανώσεων ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Τα τραγούδια του Γιώργη Σιδέρη για την Καισαριανή είναι εμπνευσμένα από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα. Τον Απρίλη του 1946 συννελήφθη και καταδικάστηκε στις σκηνοθετημένες δίκες για τους Αντιστασιακούς. Έμεινε στις φυλακές για 15 χρόνια και αποφυλακίστηκε το 1960. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές γράφει μελέτες, διηγήματα, νουβέλες, ποιήματα, εμπνευσμένα από τους αγώνες της Εθνικής αντίστασης κι απ' τη ζωή, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις των αγωνιστών στις φυλακές και στα κρατητήρια. Ύστερα από διακοπή δέκα χρόνων, στα μέσα τυ 1972 συνεπαρμένος από την καινούργια σκλαβιά αρχίζει και ξαναγράφει. Μέσα σ' ένα χρόνο ετοιμάζει τη συλλογή ποιημάτων ¨Ασφόδελοι", ένα βιβλίο με αντιστασιακά διηγήματα "Πέρα από το ζόφο",, τη νουβέλα "Η Γιωργαλού", ένα τόμο με νέα και παλιά χρονογραφήματα "Σπίθες", και τη δεύτερη έκδοση της μελέτης "Φώτης Αγγουλές" (ήταν συγκρατούμενοι και φύλαξε τα περισσότερα ποιήματα του τραυματισμένου σοβαρά Αγγουλέ). Τα ποήματα του δίσκου είναι παρμένα από το "Ασφόδελοι" εκδόσεις Κέδρος 1975. (από το εξώφυλλο).


Ηρώισσα.

Καισαριανή Καισαριανή
εσύ του σκλάβου η ορμή
και του αντρειωμένου
τρόμος του τύραννου εσύ
βωμός τ' αποθαμένου

Καισαριανή Καισαριανή
σάλπισμα πρώτο της οργής
της λευτεριάς ήσουν μαμή
στα στενορύμια σου η θανή
μοσχοβολάει το γιασεμί.                                                                 

Οποιοδήποτε σχόλιο, προς συμπλήρωση του άρθρου ή προς διόρθωση του, ευπρόσδεκτο. Οι δίσκοι και οι φωτογραφίες αυτών, είναι από την ιδιωτική συλλογή μου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου