Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Βήματα πάνω στην καμένη γη..,

     Ο Χάρης Σακελλαρίου (1923-2007), λογοτέχνης, ποιητής και συγγραφέας, είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη του λόγου. Έγινε γνωστός κυρίως για την συγγραφή και ενασχόληση του με την παιδική-νεανική λογοτεχνία. Έγραψε πάνω από 40 βιβλία για παιδιά και νέους, από μυθιστορήματα μέχρι βιβλία για ενασχόληση των μαθητών δημοτικού στις καλοκαιρινές διακοπές. Μελέτησε την παιδική λογοτεχνία και την σχέση του μαθητή με αυτήν. Υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ στην αντίσταση, και αργότερα έγραψε για την παιδεία στην αντίσταση αλλά και αντιστασιακά παιδικά διηγήματα. Συνέταξε γλωσσικά λεξικά και ανθολόγησε ποιήματα και διηγήματα για παιδιά.


    Ο Μίκης Θεοδωράκης στο διπλό cd που κυκλοφόρησε το 1994 με 40 τραγούδια για παιδιά και παιδάκια, μελοποίησε το ποίημα του Χάρη Σακελλαρίου "Το παγωμένο πουλί". Πολλά χρόνια πριν όμως, το 1975, είχε μελοποιηθεί  ένα μέρος της ποιητικής του συλλογής, "Βήματα πάνω στην καμένη γη". Η μελοποίηση, σύνθεση και ενορχήστρωση έγινε από τον Θόδωρο Σακελλαρίου, και κυκλοφόρησε σε δίσκο 33 στροφών από την Venus, με κωδικό V-1009. Στον δίσκο τραγουδούν η Ευτυχία Βουρεκά, η Κούλα Τσαγκαράτου, ο Μάκης Μπάκουλης και τετράφωνη μικτή χορωδία του συνθέτη. Στο οπισθόφυλλο υπάρχουν οι στίχοι των μελοποιημένων ποιημάτων. 








    Βήματα


Να ' μαι πουλί της Άνοιξης και να ' σαι ανθός τ'Απρίλη
να ' μαι το κλήμα στην πλαγιά κι εσύ τσαμπί σταφύλι
να μπαίνη ο ήλιος να τρυγά και να μεθάη αγάπη
να τραγουδά κι ο ουρανός μ'ένα χλωρό καλάμι.

Ποια χειμωνιά, ποια παγωνιά και ποιος κακός αγέρας
φέρνει το χιόνι στην καρδιά, στη φλέβα το μαχαίρι;
Ποιος καίει το χόρτο τούρανού, ποιος το ποτάμι αδειάζει
και ποιος στου δρόμου τη στροφή στήνει σκληρό καρτέρι;



    Η μουσική είναι λυρική και χορωδιακή και τα φωνητικά πάνω στην τετράφωνη κλασική αρμονία . Είναι από τους πρώτους δίσκους 33 στροφών της εταιρείας και από τις εξαιρέσεις στο ρεπερτόριο της, που ήταν το δημοτικό, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι (είχε βγάλει πιο πριν Μοσχονά, Μητσάρα, Λαύκα, Μιχαλόπουλο, δημοτικά του Γιακόπουλου). Με μεγαλύτερη εξαίρεση φυσικά, ένα χρόνο μετά, με κωδικό V-1013, το ψυχεδελικό "Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης" που εκτός της σπανιότητάς του είναι και ένα πραγματικό ροκ αριστούργημα, από τα λίγα της ελληνικής ροκ σκηνής. 


    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου