Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Η Μάντρα του Αττίκ...




       Το παραπάνω τραγούδι γράφτηκε από τον Κλέων Τριανταφύλλου γνωστό ως Αττίκ, το 1925, και χρησιμοποιήθηκε 90 χρόνια μετά από τον Γιώργο Λάνθιμο, στην βραβευμένη ταινία του "Ο Αστακός". Ο Αττίκ ήταν από τους πιο σημαντικούς και ιδιαίτερους καλλιτέχνες την ελαφράς μουσικής στην Ελλάδα. Με σημαντικές σπουδές στη μουσική και αξιοπρεπή καριέρα στο εξωτερικό κυρίως στο Παρίσι, επέστρεψε για να φτιάξει την "μάντρα" του στην Αθήνα το 1930 , έναν θίασο με έδρα την πλατεία Αμερικής (και αργότερα στην Αχαρνών) και περιοδείες σε όλην την Ελλάδα. Με την έναρξη του ελληνοιταλικού πολέμου, και μετά τον χαμό της μάνας του, ελλάτωσε τις εμφανίσεις του, και το 1944, λίγο καιρό μετά από έναν άγριο ξυλοδαρμό από Γερμανό στρατιώτη στον δρόμο, αύξησε την δόση του ηρεμιστικού που έπαιρνε, και αυτοκτόνησε. 

      Ο δίσκος "Αττίκ ξαναζώντας στη μάντρα του" κυκλοφόρησε το 1965 από την Odeon, με κωδικό OMCG 35, και ερμηνεύτριες τις Ελίζα Μαρέλη, Νινή Ζαχά και Έλσα Λάμπο.


   
     Από την μάντρα, ξεκίνησαν την καριέρα τους πολλά γνωστά ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής, όπως η Λουίζα Ποζέλι, οι Αδελφές Καλουτά, η Κάκια Μένδρη, ο ρεμπέτης Κώστας Μπέζος, ο θρυλικό μίμος Ζαζάς, οι κονφερασιέ Γιώργος Οικονομίδης, Ορέστης Λάσκος, Μίμης Τραιφόρος, Φίλωνας Αρίας, και φυσικά το εφτάχρονο παιδί θαύμα τότε, η Νινή Ζαχά.

    Ο δίσκος "Η Νινή Ζαχά στα ωραιότερα τραγούδια του Αττίκ" κυκλοφόρησε το 1969 από την Zodiac με κωδικό 88013 και αργότερα σε επανέκδοση με διαφορετικό εμπροσθόφυλλο από την Lyra με κωδικό 3013, σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας Κώστα Σειτανίδη και στο πιάνο τον Χάρη Ανδρεάδη.



Επανέκδοση με διαφορετικό εμπροσθόφυλλο

 Η Νινή Ζαχά στα χέρια του Αττίκ 1939.

   Διάσημη μέσα από την μάντρα, έγινε και η βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Αττίκ, η τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας και μεταφράστρια Δανάη Στρατηγοπούλου-Χαλκιαδάκη (μητέρα της τραγουδίστριας Λήδας), η οποία έγραψε το 1986 και βιβλίο για τον Αττίκ, ενώ σε συνέντευξή της είχε πει για το ταλέντο του Αττίκ, χαρακτηριστικά, "ποιος Σούμπερτ μπροστά στον Αττίκ".... Άλλωστε ο Αττίκ συνήθιζε να λέει "Με κιθάρα να τα λέει η Δανάη και κάθε πέτρα να πονάει".

    Το 1967 κυκλοφόρησε από την Philips/Helladisc ο δίσκος "Η Δανάη στα πιο όμορφα τραγούδια του Αττίκ" με κωδικό 630136 PL, και στο πιάνο να συνοδεύει ο Μίμης Πλέσσας, και 10άρι βινύλιο με τίτλο "Η Δανάη τραγουδάει Αττίκ" και κωδικό 600510 PR, με τον Λεβ (Ελευθέριος Σπανίδης), στο πιάνο.






   Τα περισσότερα τραγούδια του Αττίκ, ήταν βγαλμένα από την προσωπική του ζωή, την καθημερινότητα του και τους έρωτές του. Το "Είδα μάτια" το έγραψε για την δεύτερη γυναίκα του ηθοποιό και ποιήτρια Μαρίκα Φιλιππίδου, καλλονή της εποχής, ενώ όταν αυτή μετά τον χωρισμό τους, επισκέφτηκε την μάντρα με τον νέο της σύζυγο Σταμάτη Μερκούρη (πατέρα της Μελίνας) και πειράζοντας τον ο κόσμος του ζητούσε επίμονα να πει το "Είδα μάτια", ο Αττίκ απάντησε στο κοινό με το "Ζητάτε να σας πω" που λέγεται ότι έγραψε στο μικρό διάλειμα της παράστασης εκείνης την ημέρας, και έγινε μεγάλη επιτυχία (η Αρλέτα το τραγούδησε το 1987 και ονόμασε και ολόκληρο τον δίσκο της  "Ζητάτε να σας πω", αλλά και η Αλεξίου, η Γαλάνη κα.) .

    Το 1969 κυκλοφόρησε η REGAL συλλογή τραγουδιών του Αττίκ, με κωδικό XREG 2014, με ερμηνευτές τους Τώνη Μαρούδα, Ζωή Μάγκου, Κώστα Τρογάδη και Γιώργο Τσούλη, ενώ και η Music Box το 1967 κυκλοφόρησε παρόμοια συλλογή με κωδικό X33 MB 305, με τον Τάκη Αθηναίο να παίζει πιάνο και τους Γεωργία Κορώνη και Σταύρο Παρούση να τραγουδούν.






"Είδα μάτια"

"Ζητάτε να σας πω"

   Η RCA Victor το 1966, επίσης κυκλοφόρησε δίσκο με συλλογή τραγουδιών του Αττίκ, με τις επιτυχίες "Τρεχαντήρι", "Μαραμένα τα γιούλια", "Αν βγουν αλήθεια" να ξεχωρίζουν αλλά και την "Παπαρούνα", που έγραψε όταν η μικρή προστατευμένη του Λουίζα Ποζέλι, που είχε αναδείξει στην μάντρα, τον άφησε για δελεαστικότερη πρόταση που δέχτηκε από τον Αλέκο Σακελλάριο, με τον οποίο δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερα καλές σχέσεις (μάλιστα στην παρτιτούρα γράφει ότι την "αποκληρώνει", αν και τελικά η παπαρούνα ξαναγύρισε στον Αττίκ...). 





   Τέλος η Fidelity κυκλοφόρησε το 1995, ένα διπλό δίσκο με 20 αξέχαστα τραγούδια του Αττίκ (κωδικός 529 819).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου