Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Liberta - Ελληνική Λαική Εταιρία...

   Η δισκογραφική εταιρεία Liberta-Ελληνική λαϊκή εταιρία, δημιουργήθηκε το 1977, από τον γνωστό στιχουργό Σαράντη Αλιβιζάτο σε συνεργασία με το ΚΚΕ. Η συνεργασία δεν κράτησε για πολύ αφού δεν τα βρήκαν στην πορεία οι δύο μεριές, αλλά πρόλαβαν και κυκλοφόρησαν τουλάχιστον δύο δίσκους βινυλίου. Ο Σ.Αλιβιζάτος αργότερα έκανε μεγάλες επιτυχίες στιχουργικά, με σημαντικές συνεργασίες, με αρχή των Αντώνη Βαρδή και την Χάρις Αλεξίου, και στη συνέχεια με Πάριο ("Σου γράφω ένα γράμμα"), Γλυκερία, Κωνσταντίνα (την αποκαλεί δισκογραφική του σύντροφο), Βοσκόπουλο, Νομικό κ.α.


     Ο πρώτος δίσκος της εταιρείας κυκλοφόρησε το 1977, με τίτλο "Πρώτος συλλογικός", και κωδικό LIB 1001. Περιέχει 11 τραγούδια, σε ποίηση των Κώστα Βάρναλη, Σαρ.Αλιβιζάτου, Θάνου Ασίκη (ποιητής και ζωγράφος), Θεοφ.Βερύκιου (θεατρικός συγγραφέας), Σπύρου Μήλα (λογοτέχνης και αγωνιστής με τον ΕΑΜ) Νίκου Σιδέρη (συγγραφέας και ψυχίατρος) και Στέφανου, σε μουσική των Γ.Καμπανά (μουσικολόγος), Βαγ.Κυρίτση, Χρυσ.Μουζακίτη, Λάκη Σούρα και Στέφανου. 




    Ερμηνεύουν οι Χαρά Πομώνη, Ελένη Τσαγγαράκη, Στέλιος Αλεξανδράκης, Κώστας Αλιμάρας, Χρύσανθος Μουζακίτης και Γιάννης Κούτρας. Στους μουσικούς που παίζουν στον δίσκο να σημειώσουμε της Ευανθία Ρεμπούτσικα στο βιολί, τους Γιάνη Λογοθέτη και Γεράσιμο Πυλαρινό στις κιθάρες, και τον Θύμιο Παπαδόπουλο στο κλαρινέτο και στον μπαγλαμά.











    
    "Το έργο "ΈΜΜΕΤΡΟΣ ΡΙΖΟΣ" '77, είναι αφιέρωμα στο 10ο συνέδριο του ΚΚΕ. Δεν διάλεξα στίχους από ανθολογίες μεγάλων ποιητών αλλά τα έμμετρα του Ριζοσπάστη, γιατί είδα πως εκφράζουν μια σκληρή πραγματικότητα και μια πεντακάθαρη αλήθεια. Τα τραγούδια του Ριζοσπάστη, αν και αφιέρωμα, δεν τα χαρακτηρίζω "κομματικά", γιατί αντικειμενικά ανήκουν σε όλη την εργατική τάξη και εκφράζουν τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων. Έχοντα υπ'όψη τη φύση του έργου και το πλατύ κοινό που απευθύνεται σύνθεσα τον "ΕΜΜΕΤΡΟ ΡΙΖΟ" απλά και κατανοητά χωρίς να αρκεστώ στην συνθηματολογία που συνήθως υπάρχει σε τέτοια έργα, αλλά δίνοντας και Μουσική. Πιστεύω ότι με τη δουλειά μου έχω κάνει θετική προσφορά στο κίνημα, ξεφεύγοντας από τις δεσμεύσεις των εμπορικών κυκλωμάτων και δισκογραφικών εταιριών."

    Το παραπάνω σημείωμα, είναι του συνθέτη Χρύσανθου Μουζακίτη, του δεύτερου δίσκου που κυκλοφόρησε η Liberta, με τίτλο "Έμμετρος Ρίζος-Τα τραγούδια του Ριζοσπάστη", το 1978, και κωδικό LIB 1002. Οι στίχοι είναι από την στήλη του Νίκου Οικονομίδη ή αλλιώς "Παλιός", συντάκτη του Ριζοσπάστη και στελέχους του ΚΚΕ (ο αδερφός του Γιώργος Οικονομίδης ήταν δημοφιλής κομφερασιέ, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός του ύμνου του Παναθηναικού αλλά και του ύμνου της 21ης Απριλίου 1967,,,!).










    Ερμηνευτές είναι ο Γιώργος Ζωγράφος, η Στ. Ανεζάκη και ο ίδιος ο συνθέτης Χρύσανθος Μουζακίτης. 


"Καθημερινά απ'το κακό πάμε προς το χειρότερο!..
Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση, με τρόπο αυταρχικότερο
κυττάζει τα προβλήματα λαού κι εργαζομένων
ενώ για τα συμφέροντα σκίζεται ορισμένων.
Κι έτσι κυβέρνησης-Λαού το χάσμα διευρύνεται
εκείνη επιτίθεται και ο λαός αμύνεται,
Αυτή είναι η πολιτική η εσωτερική της!..
Και η εξωτερική της,
παρά την προεκλογική τη θέση της την πρότερη
όσο περνάει ο καιρός γίνεται ατλαντικότερη
κι από καιρό η επιστροφή στο ΝΑΤΟ σιγοψήνεται
..."το αίμα νερό δεν γίνεται"!...










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου