Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Αικατερίνη Κωνσταντοπούλου (Κατίνα Παξινού)...

"Ματωμένος γάμος" Λόρκα

   Το 1975 η Philips κυκλοφορεί. με κωδικό 6641 278. τον διπλό δίσκο "Κατίνα Παξινού", δύο χρόνια μετά τον θάνατό της. Ο δίσκος αφιέρωμα στην οσκαρική ελληνίδα ηθοποιό (πρώτο όσκαρ σε Έλληνα ηθοποιό το 1944, Β Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της επαναστάτριας Πιλάρ στο "Για ποιον χτυπά η καμπάνα"), είναι σε παραγωγή του Μάνου Χατζιδάκι, το εμπροσθόφυλλο είναι πορτραίτο της "Μάνα κουράγιο" από τον Γιάννη Τσαρούχη, και προλογίζει ο Αλέξης Μινωτής. Τα δικαιώματα του δίσκου διατίθενται για υποτροφίες απόρων σπουδαστών του Θεάτρου.

    "Όλοι πιστεύουν πως σαν ο ηθοποιός πεθάνει, πεθαίνει και το έργο του.«Οι ηθοποιοί είναι τα εφήμερα χρονικά της εποχής» είχε πει ο Σαίξπηρ. Δεν μένει μεταθανάτια συγκεκριμένη μαρτυρία της παρουσίας τους στο γήινο κόσμο. Μόνο αναμνήσεις και βιογραφικά, κι ακόμα στον καιρό μας κινηματογραφικά και τηλεοπτικά τεκμήρια ή και ηχογραφικά της φωνής τους. Όμως αυτά δεν είναι παρά θρύμματα μόνον από την τέχνη και την προσωπικότητά τους, όταν μάλιστα τα μεγέθη είναι μεγάλα. Οι λογοτέχνες και οι εικαστικοί τεχνίτες, αν είναι σπουδαίοι επιζούν μέσα στο έργο που αφήνουν «εσαεί». Του ηθοποιού η τέχνη σβύνει μαζί του... 

....όπως και άλλοι πεθαμένοι μεγάλοι ηθοποιοί, η Κατίνα Παξινού διαρκεί ζωντανή ψυχή πάντα, όπως ήταν κι εδώ σε μας, εμπιστευμένη να φωτίζει, να δίνει πνοή και υπόσταση στα εφήμερα πλάσματα της ποιητικής ανάγκης, τα γεμάτα από αιώνια ουσία. Να διασκορπά με την φωνή των εγκάτων τις αδρανείς σκιές που κρύβουν την τραγική όψη της αέναης δημιουργίας ανεβάζοντάς μας στο ξάγναντο της παρουσίας του απόλυτου."  Αλ.Μινωτής.

    Στο δίσκο υπάρχουν ηχητικά αποσπάσματα από ερμηνείες της ηθοποιού σε έργα αρχαίων ελλήνων τραγικών (Ευρυπίδης Αισχύλος, Σοφοκλής), στα "Βάκχες", "Αγαμέμνων", "Οιδίπους Τύραννος", "Εκάβη", "Ηλέκτρα", "Μήδεια", αλλά και ευρωπαίων κλασικών δραματουργών (Μπρεχτ, Ίψεν, Λόρκα, Σαίξπηρ) στα "Μάκβεθ", Ματωμένος γάμος", "Το μαχαίρι", "Οι βρικόλακες", "Μάνα κουράγιο". Η μουσική είναι των Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρη Μητρόπουλου, ,Μενέλαου Παλάντιου, Γιάννη Χρήστου, Πωλ Ντεσσάου.

¨Μήδεια" του Ευρυπίδη


   Το 1988, η δισκογραφική εταιρεία του Μάνου Χατζιδάκι, Σείριος, κυκλοφορεί σε διπλό βινύλιο (σε box-κουτί),  την ζωντανή ηχογράφηση του έργου "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" με κωδικό SMH 88011. Το έργο παίχτηκε από της 14 Δεκεμβρίου 1962 μέχρι της 25 Ιανουαρίου 1963, στο Εθνικό Θέατρο. Η ηχογράφηση είναι από το αρχείο της πρωταγωνίστριας του έργου, Κατίνας Παξινού. Το έργο του Λόρκα το έχει κάνει μετάφραση ο Νίκος Γκάτσος, σκηνοθεσία ο Αλέξης Μινωτής, σκηνικά-κοστούμια ο Γιάννης Τσαρούχης και μουσική ο Βιττόριο Ριέττι.
   Το κουτί της έκδοσης περιέχει και ένα 40σέλιδο φυλλάδιο, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και άρθρα της εποχής. Η φωτογραφική απεικόνιση της παράστασης έγινε από το στούντιο "Elite", που επι μακρόν υπηρέτησε το Ελληνικό θέατρο. Ο Τάσος Λιγνάδης ειδικός μελετητής του Λορκικού έργου, γράφει δύο άρθρα ειδικά για την έκδοση αυτή, υπάρχει αυτοβιογραφία και χρονολόγιο του Λόρκα δανεισμένα από το περιοδικό "Θέατρο" του Κώστα Νίτσου, και άρθρα για το έργο από τον Αλέξη Μινωτή, Γιάννη Τσαρούχη, Κατίνα Παξινού, Άγγελο Τερζάκη καθώς και ρεπορτάζ-κριτικές της εποχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου