Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Νίκος Τσέπερης σατιρίζει...(σατυρίζει).

   Η σάτιρα έβρισκε πάντα στο ελληνικό τραγούδι καταφύγιο, σε όλα τα είδη του, από το δημοτικό και το ρεμπέτικο, μέχρι το έντεχνο και το ροκ. Μπορεί να ήταν πολιτικού περιεχομένου, μπορεί κοινωνικού, σχολιάζοντας την καθημερίνοτητα, αλλά και σεξουαλικού. Στην ελληνική δισκογραφία ,περισσότερο τα χρόνια της μεταπολίτευσης αλλά και πριν, έχουμε αρκετά σατιρικά τραγούδια, από γνωστούς και επιτυχημένους μουσικούς και τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Μπίλλης (δημοτικά), ο Ηλίας Μεγαλούδης, ο Φίλιος Φιλιππίδης, ο Γιάννης Μπουρνέλλης, ο Χάρρυ Κλυνν, ο Θέμης Ανδρεάδης, ο Γιάννης Λογοθέτης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Τζίμης Πανούσης, ο Γιάννης Μηλιώκας κ.α.

   Τα σατιρικά του Νίκου Τσέπερη δεν έγιναν τόσο γνωστά, όπως και ο ίδιος, αν και τραγουδούσε πολλά χρόνια σε μαγαζιά, με ρεπερτόριο από καντάδες μέχρι λαϊκά. Δεν είναι τυχαίο ότι ψάχνοντας στο μουσικό κανάλι του διαδικτύου, βρήκα ελάχιστα τραγούδια του, σατιρικό δε κανένα.

    Ο δίσκος "Ο Νίκος Τσέπερης σατυρίζει", κυκλοφόρησε το 1972, από την Nina Records, με κωδικό NINA 469. Στο οπισθόφυλλο ο καλλιτέχνης γράφει : Ετόλμησα...είναι τώρα 30 χρόνια που τραγουδώ επαγγελματικά. Αθεράπευτα κυνηγός του ωραίου τραγουδιού, γνώστης κάθε είδους μουσικής, γεμάτος από τραγούδια ρομαντικά, παλιές καντάδες, λαϊκά, δημοτικά, κι' ένα ρεπερτόριο από τραγούδια που πάντα τραγουδώ σε κάθε μουσική εκδήλωση, ιδίως τις πρωινές ώρες. Παρουσιάζω σήμερα αυτόν τον δίσκο με τα σατυρικά τραγούδια-που τόσα χρόνια δεν είχα την τόλμη να ηχογραφήσω-με την μόνη φιλοδοξία να προσφέρω σε όλους αυτούς που με παρακίνησαν το ΧΙΟΥΜΟΡ και την ΣΑΤΥΡΑ που θα χαρίσουν σίγουρα αξέχαστες στιγμές στον κάθε ένα προσωπικά μα και σε κλειστές συγκεντρώσεις.

   Τα τραγούδια είναι όλα στην κατηγορία της σάτιρας σεξουαλικού περιεχομένου, τα περισσότερα πάνω σε γνωστές μελωδίες παλιών τραγουδιών.




   

    Δεν ξέρω αν γνώρισε τόση μεγάλη επιτυχία ο δίσκος αυτός, όπως αναφέρει στο οπισθόφυλλο του επόμενου του, πάλι από την Nina Records, με τίτλο "Νίκος Τσέπερης Σάτυρα Νο 2", και κωδικό Ν-621, αλλά ο δεύτερος είναι πολύ καλύτερος. Στο εξώφυλλο γράφει : Το περιεχόμενο του δίσκου αυτού είναι μια πολιτισμένη σάτυρα της καθημερινής ζωής. Είναι ένα δυνατό τονωτικό για να ξεφύγη κανείς από την καθημερινή ρουτίνα. Παραδίδω σήμερα τον δεύτερο μου αυτόν δίσκο στο εκλεκτό κοινό που ξέρει να εκτιμήση τα τραγούδια του είδους αυτού (και που δεν τους τρομάζει ο ρεαλισμός των) ιδιαίτερα δε στις γυναίκες για να...διαδοθή πιο γρήγορα κουτσομπολεύοντας...

 Το περιεχόμενο λίγο πολύ το ίδιο αλλά με ποιοτικότερο χιούμορ, με πρωταγωνιστές πάλι την χήρα, τους ποντικούς και τα γατάκια, και μία διασκευή της επιτυχίας του Βοσκόπουλου "Αγωνία" διασκεδαστικότατη (αγωνία έχει ο γέρος άμα ντρέπεται, και με χάπια διαρκώς να κοκορεύεται / αγωνία να πληρώσουμε τα τάξες μας, και τα λούσα που ζητούν οι καρακάξες μας).






    Υπάρχει και τρίτος δίσκος, με τίτλο "Ανώμαλες στιγμές", από την Nina Records πάλι, και κωδικό N-635, που είναι αφιερωμένος στις "αδερφές"...(όταν τον βρω θα βάλω και το εξώφυλλο).


Οποιοδήποτε σχόλιο, προς συμπλήρωση του άρθρου ή προς διόρθωση του, ευπρόσδεκτο. Οι δίσκοι και οι φωτογραφίες αυτών, είναι από την ιδιωτική συλλογή μου.


2 σχόλια: