Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Τα οπερετικά εξώφυλλα του Νίκου Χατζηαποστόλου...

    Ο Νίκος Χατζηαποστόλου ήταν μια αξέχαστη φυσιογνωμία της ελληνικής μουσικής, μουσουργός και βαθύφωνος. Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής, από την οπερέτα (μαζί με τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη θεωρούνται βασικοί εκπρόσωποι) και την καντάδα, ως τα συναυλιακά τραγούδια και την εκκλησιαστική μουσική. Έγραψε πάνω από 40 οπερέτες και 500 τραγούδια και αυτοτελείς συνθέσεις. Αν και πέθανε το 1941, στην ελληνική δισκογραφία, η μουσική του δεν υπάρχει μόνο σε δίσκους γραμμοφώνου, αλλά και σε 45άρια και σε δίσκους 33 στροφών. Αυτό δείχνει την διαχρονικότητα των μελωδιών του, που αντέχουν στον χρόνο. Στην Πλάκα έχει στηθεί προτομή του.


    Η πιο γνωστή οπερέτα του είναι "Οι Απάχηδες των Αθηνών" (1921), που έχει γυριστεί και σε ταινία δύο φορές, την πρώτη βουβή το 1930 με την μουσική να παίζει μέσω ενός γραμμοφώνου, την δεύτερη το 1950 με πρωταγωνιστές τους Α.Καλουτά, Λ. Κωνσταντάρα, Ντ. Ηλιόπουλο, Μ. Φωτόπουλο και τον Αιμ Βεάκη, ενώ έχει ανέβει πολλές φορές στο θέατρο (πρόσφατα στο θέατρο Κνωσσός στα τέλη του 2014). Σύζυγός του υπήρξε η σοπράνο Μίνα Κυριακού και γιος τους ο Ανδρέας Χατζηαποστόλου που συνέχισε το έργο του , και ενορχήστρωσε πολλά από τα αφιερώματα που έγιναν για αυτόν. Στους περισσότερους δίσκους με τα έργα του, στο εξώφυλλο υπάρχει μόνο το πορτραίτο του. 







   Στους υπόλοιπους όμως το εξώφυλλο είναι πραγματικά εντυπωσιακό, και να μην τον ξέρεις, σε αναγκάζει να απλώσεις το χέρι να το κοιτάξεις...Έντονα χρώματα, κομψές φιγούρες εποχής, που με τίποτα δεν σε παραπέμπουν σε ελληνικό δίσκο ελαφρού τραγουδιού ή οπερέτας. 


    "Η πρώτη αγάπη δεν λησμονιέται" κυκλοφόρησε από την Columbia (EMI) με κωδικό 33GSX 23, και περιέχει μερικά από τα αγαπημένα τραγούδια των έργων του, "Απάχηδες των Αθηνών", "Το κορίτσι της γειτονιάς", Η γυναίκα του δρόμου", ¨Η πρώτη αγάπη". Τραγουδούν οι σολίστ της Λυρικής Σκηνής, η υψίφωνος (σοπράνο) Λέλα Ζωγράφου και ο Μιχάλης Χελιώτης, Την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) Τότης Καραλίβανος





   
    Ο ίδιος δίσκος το 1973, επανεκδόθηκε με τίτλο "Στο πέρασμα του χρόνου" από την Regal (EMI) και κωδικό SREG 2143, την ίδια λίστα τραγουδιών, αλλά διαφορετικό εξώφυλλο. 







   "Η γυναίκα του δρόμου" κυκλοφόρησε σε δίσκο 33 στροφών, το 1970 από την Odeon με κωδικό OMCG 72. Είναι η γνωστή οπερέτα του, με διευθυντή ορχήστρας τον γιο του Ανδρέα Χατζηαποστόλου, και τραγουδούν ο Σώτος Παναγόπουλος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο βαρύτονος Ανδρέας Λαζάρου. Το εξώφυλλο όπως φαίνεται κάτω αριστερά στο εμπροσθόφυλλο, είναι σύνθεση του Μάριου Αγγελόπουλου (1970) γνωστού ζωγράφου (και σκηνοθέτης, ενδυματολόγος, σκιτσογράφος, λογοτέχνης, ποιητής, φιλοτελιστής μέχρι και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων...).







    Εκτός από το αισθητικό του θέματος, τα τραγούδια αυτού του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, έχουν κερδίσει την θέση τους στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, την οποία υπηρέτησε με μανία ("πολεμούσε κάθε ξένη επίδραση στην τέχνη των ήχων και έδωσε στις δικές του συνθέσεις ένα χρώμα ελληνικά και μάλιστα Αθηναϊκό"), και αξίζει να ακούγεται μέχρι και σήμερα...












Οποιοδήποτε σχόλιο, προς συμπλήρωση του άρθρου ή προς διόρθωση του, ευπρόσδεκτο. Οι δίσκοι και οι φωτογραφίες αυτών, είναι από την ιδιωτική συλλογή μου.



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου