Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Έλληνες δεξιοτέχνες...(2ο μέρος)

     Η σειρά συνεχίστηκε με τον τέταρτο δίσκο, Ταξίμια με τους μεγάλους, και κωδικό ΑΦ 40, μια συλλογή τραγουδιών-σκοπών των Γιώργου Κόρου, Γιώργου Μάγγα, Βασίλη Σαλέα, Ιορδάνη, Νίκου Σαραγούδα και Στέφανου Βαρτάνη.




      Ο πέμπτος δίσκος, Αυτοσχεδιασμοί-Τσιφτετέλια-Ταξίμια, του Γιώργου Μάγγα, κυκλοφόρησε το 1985, με κωδικό ΑΦ 44. 

     Ο έκτος δίσκος, Χορέψτε με τον Βασίλη Σαλέα, κυκλοφόρησε το 1986, με κωδικό ΑΦ 52, δίσκος που κυκλοφόρησε και από τις εκδόσεις Ήπειρος με τίτλο, Θες δε θες θα χορέψεις. Ο Βασίλης Σαλέας έχει συμμετοχή με το κλαρίνο του σε μεγάλο αριθμό δισκών, καλλιτεχνών όπως του Σαββόπουλου, Σπανουδάκη, Παπαθανασίου, Χάλαρη κ.α.





     Οι Έλληνες δεξιοτέχνες 7, κυκλοφόρησε το 1986, με αφιέρωμα στο μουσικό όργανο κανονάκι (kanun), και τον βαθύ γνώστη του, Νίκο Στεφανίδη, με κωδικό ΑΦ 63. Ο μικρασιάτης μουσικός, συνθέτης και στιχουργός, με γνώσεις πάνω στην ανατολίτικη, στην φράγκικη (ευρωπαική) και την βυζαντινή μουσική γλώσσα, κατάφερε μετά από πολλά χρόνια μελέτης πάνω στο κανονάκι, να θεωρείται από διεθνή φόρουμ, ένας από τους σοβαρότερους μουσικολόγους. Έκανε επεμβάσεις στο όργανο, φτάνοντας τα μανδαλάκια του στα 160 (μικροί μεταλλικοί καβαλάρηδες στην άκρη του οργάνου που αυξομειώνουν το μήκος της χορδής με αποτέλεσμα πάνω στον ήχο της), που του έδινε την ευχέρεια να μεταφέρει τον τόνο, να αλλάζει δηλαδή την βάση του ήχου, ώστε να ταιριάζει με τα άλλα όργανα και φωνές. 





      Στο ένθετο του δίσκου, τον προλογίζει ο Σίμων Καράς, που τον έκανε μέλος στον Σύλλογο προς διάδοση της Εθνικής Μουσικής που είχε ιδρύσει ο ίδιος, ενώ τον έβαλε και στις ραδιοφωνικές εκπομπές της ΕΙΡ που ο Σ. Καράς έκανε ως διευθυντής του μουσικού προγράμματος της δημοτικής μουσικής. Επίσης γράφει ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης και ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης, ενώ ο ίδιος ο Νίκος Στεφανίδης γράφει περί της αραβοπερσοτουρκικής μουσικής.


                              
                                              και συμμετοχή σε ρεμπέτικο εποχής 

          
     
     Η φλογέρα του Αριστείδη Βασιλάρη, παρουσιάζεται στον όγδοο δίσκο της σειράς, με κωδικό ΑΦ 111/112 (διπλός).  Ο Βασιλάρης έφτιαχνε μόνος του τις φλογέρες που έπαιζε, ενώ ήταν αυτός που πρόσθεσε δύο τρύπες στην εξάτρυπη μέχρι τότε φλογέρα, ώστε να έχει μια πλήρη οκτάβα στην διάθεση του. Είναι αδερφός του μεγάλου κλαρινίστα Μάκη Βασιλειάδη, και έπαιζε και ο ίδιος κλαρίνο και ζουρνά.  Συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα της δημοτικής μουσικής (Παπασιδέρη, Χαλκιά, Ρούκουνα, Εσκενάζυ, Σαμίου, Κολλητήρη), αλλά και με τον Νίκο Ξυλούρη και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ο ίδιος είχε πει ότι σε μία συνάντηση του στο εξωτερικό με τον μεγάλο Ρουμάνο μουσικό Zamfir, αφού παίξανε μαζί, του χάρισε την φλογέρα του, ενώ ο Zamfir του δώρισε ένα αυλό του Πανός. 






     Στα μικρά του δίσκου, το καυστικό σχόλιο στο οπισθόφυλλο, του Γρηγόρη Φαληρέα : Αυτός ο δίσκος αφιερώνεται στους ανθρώπους της Τηλεόρασης ελπίζοντας ότι στους επόμενους Πανευρωπαικούς μπάσκετ δεν θα προβάλουν πάλι τον Ρουμάνο Ζαμφίρ ή τους Ολλανδούς "Ράμπο". Λες και χάθηκαν οι Έλληνες δεξιοτέχνες. 

                                                                      Μοιρολόι

    Ο ένατος δίσκος της σειράς κυκλοφόρησε το 1991, με τίτλο "Άναρχος Θεός¨, σε συνεργασία με την εταιρεία M.B.I., μια ζωντανή ηχογράφηση σε στούντιο του Γιώργου Μάγγα με το κλαρίνο του.



   Τέλος κυκλοφόρησε ο δίσκος σε συνεργασία με την BMG, "Ταξίμια και Αυτοσχεδιασμοί", να κλείσει την σειρά Έλληνες δεξιοτέχνες, με κωδικό 74321-242621. Συμμετέχουν οι Γιώργος Κόρος, Γιώργος Τρανταλίδης, Γιώργος Μάγγας, Νίκος Σαραγούδας, Ιορδάνης Τσομίδης, Στέφανος Βαρτάνης, Νίκος Στεφανίδης, Βασίλης Σαλέας, Σαράντης Σαλέας, Αριστείδης Βασιλάρης, Θύμιος Καρκανάκης, Αλέκος Χαλιγιάννης και Ευστάθιος Δράμπαλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου