"Σχολικό τραγούδι λέγοντας, εννοούμε το τραγούδι που απευθύνεται στα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Από τη φύση του, όμως, το τραγούδι αυτό παρουσιάζει εξαιρετικές δυσκολίες, γιατί πρέπει να είναι απλό και μαζί μελωδικό, χαρούμενο και ζωηρό και η μουσική του έκταση να μην περνά τις 9-11 νότες, γιατί μόνο τόσες είναι δυνατόν να καλύψη η παιδική φωνή.
Από την αρχαιότητα είχε προσεχθή το παιδικό τραγούδι και πολλά ποιήματα λέγονταν, όπως αναφέρει ο Πλάτων «εν επωδαίς». Ο γνωστός ποιητής και κιθαρωδός Ίβυκος, είχε συνθέσει τους «Παίδειους ύμνους».
Στους νεώτερους χρόνους, ασχολήθηκαν με το παιδικό-σχολικό τραγούδι, με ιδιαίτερη επιτυχία, οι Γερμανοί, και είναι γνωστές πολλές μουσικές συνθέσεις μεγάλων μουσουργών, κατάλληλες για παιδιά. Στην Ελλάδα το παιδικό-σχολικό τραγούδι άρχισε να καλλιεργείται μόλις πριν 50-60 χρόνια. Υπήρξαν από τότε αρκετοί εμπνευσμένοι παιδαγωγοί-μουσικοί, που έγραψαν ωραιότατα παιδικά τραγούδια.
Με το σκοπό να προσφέρουμε στη μαθητιώσα νεολαία μας ότι πιο εκλεκτό έχει γραφή μέχρι σήμερα στον τομέα των παιδικών-σχολικών τραγουδιών, δίνομε με τη σειρά των δίσκων μας αυτών ένα καλοδιαλεγμένο απάνθισμα από τα ωραιότερα σχολικά τραγούδια, που αρέσουν και είναι κατάλληλα για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας και βοηθούν τον διδάσκοντα στο παιδευτικό του έργο." (από το οπισθόφυλλο του Σχολικά τραγούδια Νο 1-Πατριωτικά)
Επίσης στο οπισθόφυλλο γίνεται σύντομη αναφορά σε αυτούς που ασχολήθηκαν με το παιδικό-σχολικό τραγούδι, οι Ιωάννης Σακελλαρίδης (φιλόλογος, πατέρας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που θεωρείται πατέρας της ελληνικής οπερέτας), Αθανάσιος Αργυρόπουλος (θεμελιωτής της σχολικής μουσικής στην Ελλάδα), Ξενοφών Αστεριάδης (καθηγητής Γαλλικής), Πέτρος Τραιανός (καθηγητής Μουσικής), Σπύρος Καψάσκης (θεολόγος και μουσικός), Αλέκος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Κωτσόπουλος, Γιάννης Νούσιας, αλλά και ποιητές που ασχολήθηκαν και έγραψαν κυρίως παιδικό ποίημα όπως οι Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Στέλιος Σπεράντσας και Χάρης Σακελλαρίου.
Η μουσική διασκευή και διεύθυνση της σειράς έγινε από την Κική Καψάσκη Λάμπρου. Ο πρώτος δίσκος της σειράς κυκλοφόρησε το 1976, από την Pan-Vox του Martin Gesar, με κωδικό X 33 SPV 16174, και τίτλο, "Πατριωτικά". Ο δεύτερος δίσκος, κυκλοφόρησε το 1979, με τίτλο "Κλέφτικα", κωδικό X 33 SPV 16252, με συμμετοχή του μικρού Σπύρου Λάμπρου, του μπάσου Γεώργιου Φατούρου και χορωδία σπουδαστριών της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Ο τρίτος και τελευταίος δίσκος κυκλοφόρησε το 1981, με τίτλο "Φυσιολατρικά" και κωδικό X 33 SPV 16298. Περιέχει τραγούδια μουσικής Θ. Σακελλαρίδη, Σπ. Καψάσκη και Κική Καψάσκη, και κάποια μελοποιημένα ποιήματα του Δ. Σολωμού, Γιώργου Αθάνα, Χάρη Σακελλαρίου, Ειρήνη Μαστοροπούλου. Τα χορωδιακά τραγούδια, τραγουδούν πάλι σπουδάστριες της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου