Δύο από τους πιο γνωστούς Έλληνες κωμικούς ηθοποιούς της γενιάς του ασπρόμαυρου κινηματογράφου (και οι δύο έκαναν και αρκετό έγχρωμο), έγραψαν και "πλάκες" μουσικής.
Ο Γιάννης Γκιωνάκης έγινε γνωστός από τον κινηματογράφο, αλλά και από το θέατρο, κλασικό (εθνικό) και κυρίως επιθεώρηση. Από την Ιατρική πέρασε στο θέατρο, αργότερα έγινε για πολλά χρόνια θιασάρχης, άριστος μίμος, ενώ τη δεκαετία του 80 πρωταγωνίστησε και σε αρκετές ταινίες για βίντεο. Αρνητική στιγμή της ζωής του ήταν η απόπειρα δολοφονίας της ερωμένης του το 1984, Αφροδίτης Κοζανίτα (μητέρα του συνθέτη Φοίβου).
Το 1977 κυκλόφόρησε από την DISKI CBS, ο δίσκος "Ο Γκιωνάκης έχει πλάκα" με κωδικό 82595, σε κείμενα Λ.Μιχαηλίδη. Είναι κείμενα επιθεώρησης, με τον Γκιωνάκη να προσπαθεί να μας κάνει να "σπάσουμε πλάκα", όπως λέει και στο οπισθόφυλλο.
Η δεύτερη προσπάθειά του, κυκλοφόρησε το 1979, πάλι από την Diski CBS με κωδικό 83553, μουσική επιθεώρηση, με τίτλο "Ο ιπτάμενος δίσκος του Γκιωνάκη", σαφώς καλύτερη από την πρώτη. Μουσική έχει γράψει ο Γιάννης Κιουρτσόγλου (ο Κιου των Πελόμα Μποκιού), πάνω σε κείμενα των Πυθαγόρα - Κώστα Νικολαίδη. Συμμετέχουν ο Ντάνος Λυγίζος και η Μπέττυ Μοσχονά. Ο Γκιωνάκης είναι ο γραικός εξωγήινος που έρχεται από τον Κρόνο, και παρακολουθεί τα ευτράπελα της καθημερινότητας της εποχής.
Πριν από τους δύο αυτούς δίσκους, είχε συμμετοχή στον δίσκο του Γιάννη Λογοθέτη, "Τραγούδια με νόημα", ερμηνεύοντας τέσσερα τραγούδια, το 1975.
Ο δεύτερος κωμικός είναι ο Κώστας Βουτσάς. Μετά την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά "Ο ονειροπαρμένος", 1973-1975 στην ΥΕΝΕΔ, του Κώστα Πρετεντέρη, η Minos κυκλοφόρησε το 1975 τον δίσκο "Ένας ονειροπαρμένος τραγουδιστής", με τραγούδια που είχαν παίξει στην σειρά και κωδικό MSM 242. Ο ονειροπαρμένος ταπεινός υπαλληλάκος που ζούσε με την μάνα του, και ονειρεύοταν όσα δεν μπορούσε να ζήσει, ήταν ο Κώστας Βουτσάς. Η σειρά είχε μεγάλη επιτυχία, το ίδιο και ο δίσκος, αν και έφερε προβλήματα στην Minos.
Στον δίσκο υπήρχε το τραγούδι "Τούμπου-ζα" του Μαρκόπουλου, το οποίο η Minos κυκλοφόρησε και σε 45άρι single με κωδικό MINOS 5561. Την ίδια χρονιά όμως το είχε κυκλοφορήσει και η Columbia σε 45άρι αλλά και σε ολοκληρωμένο δίσκο του Μαρκόπουλου ("Ανεξάρτητα" ), σε εκτέλεση του Λάκη Χαλκιά και Παύλου Σιδηρόπουλου. Ο Μαρκόπουλος μήνυσε την Minos για παραποίηση και διακωμώδηση του τραγουδιού του.
Το 1981 κυκλοφόρησε σε βιντεοκασέτα "Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο" παραγωγής Παύλου Φιλίππου, με τον Βουτσά πρωταγωνιστή, ένας δημόσιος υπάλληλος, διευθυντής υπουργείου, έντιμος, που δέχεται προσφορές για μίζες από τους αμερικάνους και τις 7 αδελφές εταιρείες πετρελαίου για να υπογράψει συμβάσεις με το δημόσιο (πάντα επίκαιρες οι μίζες). Η Intersound κάποια από τα σκετσάκια τα έκανε δίσκο, με κωδικό SIN 3017. Τα κείμενα είναι του Γιώργου Μυλωνά, η μουσική του Μιχάλη Καρρά, ακούγονται και οι φωνές του Ντίνου Ηλιόπουλου (Τομ ο Αμερικάνος) και Στάθη Ψάλτη (εκπρόσωπος των 7 αδελφών), ενώ ο δίσκος κλείνει με το τραγούδι "Αυτά τα μάτια σου" ερμηνευμένο από την Άννα Βυτινάρου.
Ωραίο !
ΑπάντησηΔιαγραφή