Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ολυμπιακός...


                    


        Με αφορμή την φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του πρωταθλήματος για άλλη μία χρονιά, να θυμηθούμε τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δισκάκια 45 στροφών (τα περισσότερα μετά την νίκη το 1961 επί της Σάντος αλλά και τις καλές χρονιές επί Γουλανδρή, 1972-1974). 

     Σε στίχους Σπύρου Κεφαλόπουλου και μουσική Λεονάρδου Μπουρνέλη, κυκλοφόρησε το 1973, από τις Κυκλάδες με κωδικό KG 61, το τραγούδι "Γίγα Ολυμπιακέ", για να πανηγυρίσει το νταμπλ, τραγουδισμένο από τον Πάνο Μακρή (στην άλλη μεριά "Η γαϊτανοφρύδα Ντίμπι-Ντίμπι"...).


                                       

        Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε από την Polydor, το δισκάκι με κωδικό 2061158, με τα τραγούδια "Ο ύμνος του Ολυμπιακού" και "Ολυμπιακός λαός", των Σπύρου Παπαβασιλείου και Τάσου Οικονόμου, με την φωνή του Τώνη Στρατή.






           Με αφορμή την νίκη του Ολυμπιακού το 1961 επί της μεγάλης Σάντος του Πελέ, γράφτηκε από τον Γαβριήλ Μαρίνο ή Μαρινάκη, το τραγούδι "Ολυμπιακός", και κυκλοφόρησε από την Philips, με κωδικό 7750/332 050. Τραγουδά ο Στράτος Παγιουμτζής, μπουζούκι ο Γιαννάκης Αγγέλου (έπαιζε μπουζούκι στα τραγούδια του Καζαντζίδη) και διεύθυνση ορχήστρας ο Στράτος Καμενίδης. "Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ, που εσάρωσες την Σάντος, την ομάδα του Πελέ..."







   
        Ο Βαγγέλης Περπινιάδης έγραψε και τραγούδησε το "Ολυμπιακός", που κυκλοφόρησε από την Odeon με κωδικό DSOG 2993, με δεύτερη φωνή την Ρία Νόρμα. Σύμφωνα με τον Περπινιάδη, το τραγούδι το έγραψε ένα βράδυ που πήγε στο σπίτι του ο Στράτος Διονυσίου μετά από νίκη του Ολυμπιακού επί της Λέφσκι στην Κωνσταντινούπολη, και πίνοντας καφέ του εξιστορούσε επιτυχίες του Ολυμπιακού απένατι σε ομάδες του εξωτερικού, οπότε και έγραψε "Ολυμπι-Ολυμπι-Ολυμπιακέ, Φλαμένγκο, Λέφσκι νίκησες Σάντος και Ζαγκλεμπιέ". Έγραψε αργότερα και τραγούδια για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, αλλά λόγω πωλήσεων τον κέρδισε ο Ολυμπιακός.






            Υπάρχουν και άλλα τόσα τουλάχιστον, οπότε θα υπάρξει και δεύτερο μέρος, του χρόνου στο επόμενο πρωτάθλημα...(εκτός και αν αφήσει κανέναν άλλον να το πάρει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου