Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Έλληνες ζωγράφοι στο βινύλιο...(1ο μέρος)

    Τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας των δίσκων 33 στροφών, ο ερμηνευτής δεν ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, όπως καθιερώθηκε αργότερα από τις δισκογραφικές και την βιομηχανία μουσικής, αλλά ένας από τους συνεργάτες, δίπλα στον συνθέτη, τον στιχουργό, τους μουσικούς και τον ηχολήπτη. Έτσι τα εξώφυλλα των δίσκων, δεν είχαν σκοπό να ενισχύσουν το προφίλ του τραγουδιστή, με πορτραίτα του και όμορφες φωτογραφίες, αλλά προσπαθούσαν να ενισχύσουν τον ρόλο της μουσικής στα πολιτισμικά δρώμενα. Αυτό έγινε και με την μελοποίηση γνωστών Ελλήνων ποιητών, αλλά και με την συνεργασία με σπουδαίους Έλληνες ζωγράφους, για την επιμέλεια του εξωφύλλου του δίσκου (στο εξωτερικό το εξώφυλλο θεωρούταν αυτόνομο καλλιτεχνικό δημιούργημα).

       Σε κάποιους δίσκους δανείστηκαν πίνακες/χαρακτικά παλαιώτερων εποχών με την άδεια του δημιουργού, ενώ σε άλλους ανατέθηκε σε κάποιον καλλιτέχνη η σχεδίαση εξωφύλλου σε συνάρτηση μάλιστα με το ύφος της μουσικής που περιείχε. Εκτός από τους ήδη γνωστούς, πολλοί ζωγράφοι απέκτησαν φήμη  από αυτές τους τις δημιουργίες και βρήκαν ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο και το ταλέντο τους. Εκτός από τους ζωγράφους, αργότερα ασχολήθηκαν με την επιμέλεια εξωφύλλων δίσκων, και μεγάλοι φωτογράφοι και σκηνοθέτες, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.


- Γιάννης Τσαρούχης. Η αγάπη του Έλληνα ζωγράφου και σκηνογράφου για την μουσική ήταν μεγάλη, ιδιαίτερα για την Μαρία Κάλλας και την Σωτηρία Μπέλλου αλλά και τον χορό του ζειμπέκικου.

 

 

 

 

  



Αλέκος Φασιανός. Ο διάσημος ζωγράφος εκτός από τους σπουδαίους πίνακες, στο έργο του  έχει και εικονογραφήσεις βιβλίων, χαρακτικά, σκηνογραφίες θεατρικών παραστάσεων, αλλά και σχεδιάσεις εξωφύλλων δίσκων με γνωστότερο τον ευπώλητο Σταυρό του νότου, του Θάνου Μικρούτσικου.

   

   


   

                            


Δημήτρης Μυταράς. Ο ζωγράφος συνεργάστηκε και επιμελήθηκε κυρίως τα εξώφυλλα των δίσκων του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, Δάσκαλος στην Ανωτάτη Σχολή των Καλών Τεχνών, χαρισματικός ζωγράφος, πρόσφατα έχασε την όραση του.


   

   


   

     


Γιάννης Μόραλης.  Από τους επιφανέστερους Έλληνες ζωγράφους, δάσκαλος επί 35 συνεχή χρόνια στην Καλών Τεχνών, φίλος και συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι,  επιμελήθηκε πολλούς δίσκους του, αλλά και άλλων γνωστών συνθετών.


  

  

  

              

(συνεχίζεται)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου